schrift voor nieuwe kunst

KUNSTWORDTTERUGKUNST

biedt ruimte aan het denken vanuit kunst.KUNSTWORDTTERUGKUNST

wil de nieuwe kunst voor het voetlicht brengen.KUNSTWORDTTERUGKUNST

nodigt kunstenaars en schrijvers uit die verantwoordelijkheid nemen voor de kunst en vanuit kunst werken en denken.

Zij doen waar ze het over hebben.De naam van het tijdschrift verwijst naar Kunst wordt terug kunst, een reeks colleges van Luciano Fabro. Hij stelt dat de hedendaagse kunstenaar zijn bestaansvoorwaarden kwijt is geraakt. Het zou de taak van de kunstenaar moeten zijn om het gedachtegoed over kunst te koesteren en te voeden, aangezien de kunst het domein is waarin het denken vorm aanneemt. Zowel het instrumentarium van de kunstenaar als de plaats van de kunstenaar in de maatschappij, zijn in de huidige tijd niet meer vanzelfsprekend. De kunstenaar is in een wereld geplaatst waarin het niet meer uitmaakt wat hij doet en waar en zelfs of hij het doet. Zijn handelingen zijn vrije, in de ogen van de wereld willekeurige beslissingen geworden waar niemand zich nog om bekommert.

Met zijn plaats in de maatschappij is ook het traditionele instrumentarium van de kunstenaar versleten geraakt. Vroeger werd zijn innerlijk door de instrumenten veruitwendigd, maar tegenwoordig is hij al met de bezoeker van zijn tentoonstelling bezig nog vóór hij een werk heeft gemaakt. Hij staat dus oog in oog met het publiek, hetgeen zijn innerlijk kan beschadigen.

Kunstenaars zouden op zoek moeten gaan naar nieuwe innerlijke instrumenten, zoals Fabro ze noemt. Hij weet zelf niet welke dat zijn: ‘het gebeurt dat men eerst een instrument gebruikt en het pas dan ontdekt. Maar aan de oorsprong der dingen staat een aandachtig-zijn.’KUNSTWORDTTERUGKUNST

levert een bijdrage aan de zoektocht naar het instrumentarium van de hedendaagse kunstenaar.Florette Dijkstra

Concept, realisatie en redactie

Florette Dijkstra


Medewerkers

Lon Robbé

Loek Grootjans

Berry van Gerwen


Grafisch ontwerp

M/vG ontwerpers,

Berry van Gerwen


Copyright

Uitgeverij De Kleine Kapaciteit

over KWTK

home.html
schriften-nr3.html
schriften-nr2.html
schriften-nr1.html

#3

#2

#1

schriften-nr4.html

#4

schriften-nr5.html

#5

#6

#7

#8-9